Ιστορία Φοινικούντας

Το όνομα τής Φοινικούντας προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Φοινίκων. Ο Φοινικούς Λιμήν πρωτοαναφέρθηκε από τον Παυσανία ο οποίος είχε περιηγηθεί την περιοχή. Κατά τον ίδιο, οι Φοίνικες, ως ναυτικός λαός, είχαν αποικίσει την περιοχή ιδρύοντας μία μικρή πόλη, τον Φοινικούντα, ο οποίος ήταν, κυρίως, ναυτιλιακό και διαμετακομιστικό κέντρο στην πρωτοελλαδική περίοδο. Αυτή η πόλη βρισκόταν προς τη μεριά τής θάλασσας απέναντι από το νοτιοδυτικό άκρο τής παραλίας Μακρύναμμος, η οποία βρίσκεται δίπλα από την παραλία τής Φοινικούντας. Κάποιες εποχές ο Φοινικούντας ήταν πειρατικό ορμητήριο. Λόγω τρομερού σεισμού, αδιευκρίνιστο το πότε, η μικρή Φοινικική πολιτεία καταποντίστηκε στο βυθό τής θάλασσας. Όσοι από τους Φοίνικες γλύτωσαν, εγκαταστάθηκαν στο λοφίσκο της Ανάληψης, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των δύο παραλιών. Επάνω στο λοφίσκο έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη ενός πολύ παλιού οικισμού. Σήμερα βρίσκεται το Κοιμητήριο της Φοινικούντας.

Η σημερινή Φοινικούντα

Η Φοινικούντα είναι ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο στο νοτιοδυτικό άκρο της Ευρώπης και συγκεκριμένα στη νοτιοδυτική Ελλάδα μεταξύ Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους. Η Φοινικούντα, διοικητικά, είναι Δημοτικό Διαμέρισμα τού Δήμου Πύλου-Νέστορος, ανήκει στην επαρχία Πυλίας με πρωτεύουσα την Πύλο και βρίσκεται νοτιοδυτικά του νομού Μεσσηνίας με πρωτεύουσα την Καλαμάτα.
Έχει περίπου εφτακόσιους κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, την καλλιέργεια κηπευτικών, την καλλιέργεια σταφίδας, την καλλιέργεια ελαιόδεντρων και την αλιεία.
Βρίσκεται μεταξύ της Μεθώνης και της Κορώνης, γνωστές από τη μακραίωνη ιστορία των καστροπολιτειών τους.
Από τη Μεθώνη απέχει δώδεκα χιλιόμετρα, ήτοι δέκα λεπτά της ώρας, από την Πύλο είκοσι τέσσερα χιλιόμετρα, ήτοι είκοσι λεπτά της ώρας.

Φοινικούντα

Αξιοθέατα