Η Φοινικούντα είναι ο «Φοινικούς Λιμήν», όπως είχε πρωτοαναφέρει ο Παυσανίαςο οποίος είχε περιηγηθεί την περιοχή. Κατά τον ίδιο, οι Φοίνικες, ως ναυτικός λαός, είχαν αποικίσει την περιοχή ιδρύοντας μία μικρή πόλη, τον Φοινικούντα, ο οποίος ήταν, κυρίως, ναυτιλιακό και διαμετακομιστικό κέντρο στην πρωτοελλαδική περίοδο. Αυτή η πόλη βρισκόταν προς τη μεριά της θάλασσας απέναντι από το νοτιοδυτικό άκρο της παραλίας Μακρύναμμος, η οποία βρίσκεται, δίπλα από την παραλία της Φοινικούντας. Κάποιες εποχές ο Φοινικούς ήταν πειρατικό ορμητήριο. Λόγω τρομερού σεισμού, αδιευκρίνιστο το πότε, η μικρή Φοινικική πολιτεία καταποντίστηκε στο βυθό της θάλασσας. Όσοι από τους Φοίνικες γλύτωσαν, εγκαταστάθηκαν στο λοφίσκο της Ανάληψης, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των δύο παραλιών. Επάνω στο λοφίσκο έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη ενός πολύ παλιού οικισμού. Σήμερα βρίσκεται το Κοιμητήριο της Φοινικούντας.

Το όνομα της Φοινικούνταςόμως, δεν προέρχεται από το όνομα των Φοινίκων αλλά από τη λέξη φοινό. Έτσι λεγόταν κατά την Αρχαιότητα η πορφύρα, χρωστική ουσία παραγόμενη από την επεξεργασία ενός είδους οστράκου. Ο αρχαίος λαός των Φοινίκων ήταν γνώστης της επεξεργασίας αυτής της πορφυρής ουσίας και όπου δημιουργούσε αποικίες μάθαινε την τέχνη και στους γηγενείς πληθυσμούς.

Έπειτα η ιστορία της περιοχής χάνεται στους αιώνες οι οποίοι ακολουθούν. Και ξαναζωντανεύει με την εμφάνιση Κρητών στην περιοχή, κατά το τέλος τού 19ου αιώνα, οι οποίοι δημιούργησαν οικισμό τρία χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα, το μετέπειτα χωριό Λαχανάδα. Η παραλία της Φοινικούντας έγινε το επίνειο της. Αρκετοί κάτοικοι άρχισαν να ασχολούνται με το ψάρεμα έχοντας την παραλία ορμητήριο προς τη θάλασσα εκμεταλλευόμενοι τον κολπίσκο της ακτής ο οποίος δημιουργεί ένα φυσικό μυχό, κατάλληλο για αραξοβόλι των ψαροκάικών τους. Κάποια στιγμή κάποιος περίοικος έκανε την πρώτη ταβέρνα κοντά στο κύμα της ακτής, βλέποντας ότι η παραλία ήταν πέρασμα. Από αυτή την πρώτη ταβέρνα πήρε, μετέπειτα, η Φοινικούντα και την ανεπίσημη ονομασία Ταβέρνα. Σιγά-σιγά η περιοχή μπροστά από την παραλία της Φοινικούντας άρχισε να κατοικείται από Κρητικούς και από κατοίκους άλλων όμορων οικισμών, προερχόμενοι κυρίως από την Αρκαδία. Στις αρχές τού 20ου αιώνα δημιουργήθηκε, έτσι, η κοινότητα Φοινικούντας. Κατά το έτος 1970, η πληθυσμιακή σύνθεση άλλαξε, με την εγκατάσταση κατοίκων ενός διπλανού οικισμού, του Γριζόκαμπου, οι οποίοι λέγονται Τσωναίοι και αποτελούν, πληθυσμιακά,  τους μισούς περίπου κατοίκους της Φοινικούντας. Με τον τελευταίο νόμο Καλλικράτη, διοικητικά, η Φοινικούντα ανήκει στο Δήμο Πύλου-Νέστορος.

ΛΟΙΠΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑΣ

α) Στην ευρεία περιοχή της παραλίας Μακρύναμμος έχουν βρεθεί μία αγαλμάτινη κεφαλή του θεού Διός και δύο Κούροι.

β) Στο νησί Σχίζα τού συμπλέγματος Οινούσσες, το οποίο βρίσκεται νότια της Φοινικούντας, είχε καταφύγει κάποιος, διωκόμενος από τον αδερφό του. Ήταν γόνος τουΒασιλικού Οίκου των Μουρδούκ, απόγονος των Μακεδόνων στρατηγών, οι οποίοι διαμοιράστηκαν την Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Βασίλεια. Ένα από τα Βασίλεια βρισκόταν μεταξύ τουβορείου Πακιστάν και του νοτίου Αφγανιστάν. Από εκεί εκδιώχθηκε και κατέληξε στο προαναφερθέν νησί. Σύμφωνα με ένα μύθο, μέσα στο σπήλαιο, όπου υπάρχει στα νοτιοδυτικά του νησιού, φυλάσσεται η Χρυσή Στολή του Βασιλιά στην όχθη ενός καταρράκτη, ο οποίος χύνεται στα έγκατα του νησιού.

γ) σε ένα από τα τρία νησιά τουσυμπλέγματος των Οινουσσών, στη Σαπιέντζαείχε καταπλεύσει, λόγω τρικυμίας, το καράβι το οποίο μετέφερε τον Απόστολο Παύλο προς τη Ρώμη.

δ) σε διπλανή παραλία της παραλίαςΦοινικούντας, στη Λούτσα κατάγεται ένας παππούς του Ρήγα Φεραίου.

ε) στην ευρεία περιοχή Λούτσας, στον όχτο ενός ποταμού υπάρχει ένα τούρκικο λουτρό.

στ) στην ευρεία θαλάσσια περιοχή της Φοινικούντας εντοπίζονται, κατά καιρούς, πολλά ναυάγια και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.

ζ) σε όμορες περιοχές της Φοινικούντας υπάρχουν πολλά κάστρα διαφόρων ιστορικών περιόδων καθώς επίσης και άλλα ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. (Δες κάστρα Μεθώνης, Κορώνης, Πύλου, Ανάκτορα του Βασιλιά Νέστορα).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Αριστείδη Ψυχάρη, πρώην υπεύθυνο του Τμήματος Πληροφορικής τουπρώην Δήμου Μεθώνης για την ευγενική προσφορά των κύριων ιστορικών αναφορών περί της Φοινικούντας.